Maltatal – ledy I

O víkendu 16-17. února 2013 jsme se rozhodli konečně uspořádat první letošní ledové lezení, jelikož předchozí termín proležel Akim s horečkou, tak jsme museli přeplánovat harmonogram. Pavel příliš neprostestoval, jelikož poraněná šlachová poutka přeci jen každý týden rehabilitace jen a jen uvítají.

Jelikož jsme měli drobné perepetie se sehnáním ubytování, tak jsme se rozhodli pro variantu jen jedné noci a proto vyrážíme z Českých Budějovic kolem 3h ráno a před 8h už nasazujeme řetězy dole v údolí Maltatal.

V plánu máme dva ledy – Gamseckfall a Mittlerer Maralmfall. V údolí se válí mlha tak máme drobné problémy s nalezení Gamseckfallu, ale po pul hodince nejistoty stojíme po 9h ranní o nějakou stovku metrů výše a s respektem se koukáme na první letošní ledové lezení.

P1020163 P1020171

Gamseckfall je 250m dlouhý a z kládá se celkem 5ti délek, kde za zmínku stojí jen první a třetí – v našem podání jsme v prdí délce strávil hrubě přes hodinu v třetí taktéž. Druhou délku Pavel nějakým způsobem vynechal, což nám zajistilo cca 10m souběžného lezení. Čtvrtá a pátá délka jsou již relativně jednoduché a je to příjemné dolezení. Celkem jsme v cestě strávili nějaký 5 a půl hodiny a k autu přicházíme se setměním…

P1020185

 

Noc trávíme v místní ubytovně obklopeni převážnou společností a snažíme se zlikvidovat naše zásoby všech druhů alkoholu. V neděli jsme již zvolili něco kratšího a to klasiku Mittlerer Maralmfall – v současné době dle infa dobře natečené včetně horní části, která byla dost snadná. Tento led je zajímavý první, třetí a poslední délkou, které jsou vždy proloženy „chodícími“ úseky. Ve třetí délce jsme narazili na tenký led, kde se Pavlovi povedlo ztupit šroub z čehož měl velkou radost a kompenzoval si to tím, že při slaňování nalezl cizí ztracenou expresku.

 

P1020204 P1020207

Kolem 15h končíme a vyrážíme zpět do Českých Budějovic, kde jsme kolem 20h…

P1020201

 

Účast:
Martin Jachym (Akim), Pavel Rozehnal

Ledy:
Gamseckfall 4+
http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=800

Mittlerer Maralmfall 4+
http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=802

Posted in Horolezectví and tagged , , , , .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *